top of page

Les empreses

D'una idea a un negoci: l'empresa - Audiovisual

Notícia

DOSSIER: L'empresa i el seu entorn

Una empresa és una entitat formada per persones -amb projectes, idees, realitats i capacitats o habilitats tècniques (saber fer alguna cosa)-, béns materials i un capital (diners) que es dedica a elaborar productes; a la compravenda o a prestar serveis que són demanats per la societat (amb l'objectiu d'obtenir beneficis).

L'empresa, com qualsevol de nosaltres, és afectada pel seu entorn, és a dir, per tot allò que l'envolta. Hi ha dos tipus d'entorns:
 

-Entorn general: Fa referència a factors que afecten totes les empreses. Són aspectes relacionats amb canvis polítics i legals, la situació econòmica general, aspectes socioculturals i l'evolució i canvis tecnològics.


-Entorn específic: Fa referència a factors que només afecten les empreses d'un mateix sector (que volen incidir en el mateix grup de consumidors). Són aspectes com la competència, l'aparició de nous productes substitutius, els proveïdors i els clients.

La responsabilitat social empresarial o corporativa (RSE, també coneguda com a RSC) té a veure amb la reacció o actuació de l'empresa pel que fa als impactes derivats de la seva activitat. Una empresa serà més o menys responsable socialment en funció dels efectes que vol provocar amb els seus impactes en cada un dels àmbits que hem vist.

CLASSIFICACIÓ DE LES EMPRESES

Les empreses es poden classificar en funció de molts criteris.  Els més habituals són:

En funció de qui n'és el propietari. Poden ser:
• Públiques (el propietari és el sector públic).

• Privades (el propietari és del sector privat).

• Mixtes (la propietat és del sector públic i del sector privat)

-En funció de la seva activitat econòmica. Poden ser:
• De serveis. Presten algun servei.
• Comercials. Compren i venen productes.
• Industrials. Fabriquen i venen aproductes.

 

-En funció de la mida. El criteri més utilitzat és el del nombre de treballadors. Poden ser:
• Microempreses. Menys de 10 treballadors.
• Petites. Menys de 50 treballadors.
• Mitjanes. Menys de 250 treballadors.
• Grans empreses. A partir de 250 treballadors.

 

-En funció de la forma jurídica. La forma de l'empresa no és determinada per l'activitat que vol fer, sinó per qüestions com el nombre de socis, la forma de participació dels socis i la responsabilitat econòmica d'aquests davant els possibles deutes que hagi contret l'empresa. Per això poden haver-hi moltes formes d'empresa. Per a saber-ne més, cliqueu AQUÍ. 

 

Per tal d'elegir correctament la forma jurídica d'una empresa podem seguir el consells que ens donen en aquesta pagina WEB i/o en aquest DOCUMENT. 


-En funció del seu àmbit d'actuació. Poden ser: locals, regionals, nacionals i multinacionals.

OBJECTIUS D'UNA EMPRESA

Moltes vegades es pensa que l’únic objectiu de les empreses és guanyar diners, obtenir beneficis. Si bé això és cert, no és l’únic que pretenen els empresaris. Vegem-ne els objectius més importants:

 

Màxim benefici. Entenem per benefici la diferència entre els ingressos i les despeses. És l’objectiu més important, ja que en depèn la supervivència de l’empresa. De fet, molts dels objectius que presentem a continuació condueixen abans o després a un increment en els beneficis empresarials.

 

Creixement. És molt convenient que les empreses reinverteixin els bene - ficis per tal de créixer i augmentar la seva participació en el mercat, amb la finalitat d’assolir una dimensió que permeti una millor posició en el futur.

 

Satisfacció dels clients. Els clients són imprescindibles per a l’empresa; cal tractar-los bé perquè quedin satisfets i confiïn en nosaltres en un futur, per tal d’aconseguir així la seva fidelització.

 

Qualitat. Actualment ningú es pot permetre el luxe de no oferir qualitat en els béns i serveis produïts, perquè sinó els clients acudirien a la competència. La qualitat no ha d’estar tan sols en els productes, sinó també en tot el procés productiu i en el de distribució.

 

Supervivència. De vegades, la situació és tan delicada que l’empresa només pot aspirar a mantenir-se i esperar que els temps canviïn. És el que passa en un període de crisi.

 

Objectius socials. Cada cop és més clar que les empreses no es poden limitar als objectius purament econòmics, sinó que han de tenir en compte aspectes com el respecte al medi ambient o assegurar un nivell de vida digne per als treballadors. Alguns temes que calen tenir en compte també són: la creació de llocs de treball, la creació de riquesa d'un territori, generar avenços tecnològics, millorar la qualitat de vida i abastar a la societat de béns i productes necessaris. 

D'objectius, les empreses se'n plantegen de dos tipus:

  • Objectius estratègics: Són aquelles que es plantegen per a un llarg termini, com l'augment de la participació en el mercat.

  • Objectius tàctics o operatius: Són aquells que es plantegen per a un curt termini, com la reducció del preu d'un producte. 

Existeixen diferents tècniques per a plantejar-se aquests objectius.  A continuació en coneixerem algunes:

edificios_21034806.jpg
en-el-creixement-de-la-competitivitat-la
 
 
ORGANITZACIÓ D'UNA EMPRESA

En una empresa, la bona organització és fonamental. Per poder obtenir beneficis i tenir èxit, cal funcionar correctament. Les funcions principals que podem trobar en una empresa són:

Funció d'aprovisionament. Cal fer una bona gestió de les compres (a bon preu, en quantitat necessària i que arribin a temps i de qualitat).

Funció de producció. Cal controlar molt bé els costos que ens suposa fabricar el producte, perquè si és molt costós, l'haurem de vendre car, i això vol dir que aleshores serà poc competitiu. També cal controlar la qualitat i el compliment dels terminis de lliurement. 

Funció de comercialització. No solament hem de fabricar bé, sinó que hem de saber vendre. Cal conèixer el mercat on es vendrà el nostre producte, fer-ne una bona publicitat i tenir un bon sistema de distribució perquè arribi al client en bon estat i en el temps adequat.

Funció financera. Els diners són necessaris en una empresa pel seu funcionament ordinari i per fer les inversions que calguin (ampliar fàbriques, comprar maquinària, etc.). Cal gestionar el dia a dia (cobraments de clients i pagaments a proveïdors) i estudiar les diferents possibilitats de finançar-nos entre les que hi ha (préstecs, buscar nous socis inversors, descomptes bancaris, etc.).

Funció administrativa. Tota la paperassa i tots els tràmits que en una empresa són molts- s'han de fer i s'han de fer bé. Cal fer gestions amb les administracions (impostos, permisos, etc.), amb els clients, amb els empleats, amb els proveïdors, etc.

Funció de recursos humans. Com més treballadors té una empresa, més complexa és aquesta funció. Cal seleccionar el personal, tenir ben dissenyat el volum de la plantilla necessari, decidir la formació del personal, negociar amb els sindicats les condicions de treball (horaris, salaris, etc.), controlar l' absentisme i els riscos laborals, etc.

Funció de direcció. Dirigir és prendre decisions. Hi ha diferents nivells de decisió i, per tant, diferents nivells de direcció. Generalment distingim entre alta direcció, direcció intermèdia i direcció operativa.

Cómo-gestionar-la-cultura-de-la-empresa.jpg
EL PLA D'EMPRESA

A l'hora de posar en marxa un negoci o bé modificar algun aspecte del que ja tens, cal elaborar un PLA D'EMPRESA. Aquest, permet valorar si la idea és viable, calcular els costos i ingressos a l'inici de l'activitat i determinar les passes a seguir perquè el projecte comenci bé, es consolidi i esdevingui durador. D'aquesta manera:

Internament, obliga els promotors del projecte a iniciar la seva aventura empresarial amb uns mínims de coherència, rigor, eficàcia i possibilitats d'èxit i contribueix de manera rellevant a minimitzar els riscos inherents a la generació d'un projecte empresarial.

Externament, és una esplèndida carta de presentació del projecte a tercers, que pot servir per sol·licitar suport financer, buscar nous socis, contactar amb proveïdors o sol·licitar subvencions.

Per saber quines parts ha de tenir un Pla d'Empresa, clica AQUÍ. 

 
VULL CREAR UNA EMPRESA

Visita la l'enllaç següent. Hi trobaràs tota la informació del projecte "Talent emprenedor"

unnamed.jpg

ACTIVITAT 1

Explica l’empresa on ha treballat o treballa el teu pare o la teva mare, o bé una altra persona de la família: a què es dedica, quins clients té, quins són els principals recursos materials i intangibles que utilitza, quantes persones hi treballen i amb quina qualificació..., entre d'altres. 

Completa el document de l'activitat que trobaràs al teu Google Classroom. També hi trobaràs un exemple com aquest.




ACTIVITAT 2

Tria una de les tècniques que s'han exposat i posa-la en pràctica per a resoldre un dels següents situacions imaginades:

1) Una família es veu obligada a marxar per qüestions laborals. Com a conseqüència el seu fill i la seva filla han de canviar de centre escolar i no en tenen cap ganes. Com poden afrontar aquesta situació?

2) Una alumna sap que no ha après a gestionar el temps d'estudi i de treball massa bé. Tarda molt en posar-s'hi, no té clares les tasques que ha de fer, no sap quan les ha d'entregar...A causa d'això, els seus resultats acadèmics han anat baixant i hi vol posar remei.  Què pot fer? 

3) Un alumne de tercer d'ESO ha d'escollir entre dues matèries optatives. Cap el motiva especialment ni hi té molt d'interès. Tot i això, la seva família li comenta que les dues tant li poden servir, que tot és aprenentatge. Com pot decidir?

4) Una colla d'amics i amigues formen part de la Comissió de Festes del seu poble. L'ajuntament els hi ha encarregat que organitzin un taller de Nadal pels infants del poble. Cal que es posin d'acord en fer un taller i l'organitzin. Com ho poden fer?

5) Una alumna està molt desmotivada per a continuar estudiant l'ESO però té molt clar que vol ser veterinària. Des de petita fa equitació i vol dedicar-se en aquest món. Què pot fer per afrontar millor la situació d'ara?

6) Una alumna de primer de Batxillerat vol anar de viatge juntament amb els seus companys i companyes. Sap que a casa seva hi ha algunes dificultats econòmiques i vol mirar d'estalviar diners per a poder ajudar i aconseguir el seu objectiu. Què pot fer?



ACTIVITAT 3
 
TREBALL PER PARELLES - Elaboreu un PLA D'EMPRESA, seguint el següent guió.

 
ACTIVITAT DE COAVALUACIÓ: PARLEM? 
TEMPORITZADOR












CONSELLS PER UNA BONA EXPOSICIÓ ORAL

AUDIOVISUAL







 
 
 

Avaluació dels treballs amb la col·laboració de Mireia Ruiz Garzón de l'Àrea de Promoció Econòmica - Empresa del Consell Comarcal del Baix Empordà.

rúbrica.png
image.png
rúbrica 2.png
bottom of page